Bjootis favoriter

100 skönaste: The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5

January 25, 2018

När jag hängde på det beautyforum som Helena och jag drev ihop för snart tio år sedan (vi har ett nytt nu – come join!), talades det mycket om syror i ansiktsvård. Jag tyckte att det lät som ungefär det mest livsfarliga någonsin, att hälla syror i ansiktet. Jag förstod så klart att det inte handlade om saltsyra, men ordet syra förknippade jag intimt med fläktskåpet högstadiets kemisal som var avsett för arbete med farliga och frätande syror.

Hyaluronsyra är en sådan där ingrediens som helt plötsligt finns med på ett hörn i nästan allt som ska röra vid din hud. Det är som om inget märke med minsta självaktning hoppar över hyaluronsyra när de ska göra en återfuktande produkt. Och detta med all rätt, hyaluronsyra är awesome när det kommer till att återfukta lite mer än bara på ytan.

Det är så klart skillnad på hyaluronsyra och hyaluronsyra, storleken på molekylen spelar nämligen roll – ju mindre den är, ju bättre penetrerar den huden. Och nu ska jag passa mig så jag inte skriver fel, för jag är inte någon kemist (TROTS att jag till och med minns det där fläktskåpet – en av få saker jag minns från högstadiet ska sägas), men så här har jag förstått det: hyaluronsyra är en fuktbindande sockerart som finns naturligt i kroppen (och tydligen inte en syra alls egentligen, trots sitt namn) vars funktion är att dra till sig och binda vatten. I takt med att kroppen åldras, minskar den naturliga halten av hyaluronsyra och detta är tydligen en av orsakerna till att huden förlorar sin elasticitet. Hyaluronsyra i sig har rätt stora molekyler och i hudvård lägger den sig som en skyddande film på huden i till exempel läpprodukter och ansiktskrämer då den helt enkelt är för stor för att penetrera huden.

Sedan finns det natriumhyaluronat (sodium hyaluronate på engelska), som är natriumsaltet av hyaluronsyra. Natriumhyaluronat har mindre molekyler än hyaluronsyra och kan därför penetrera hudens yta på ett helt annat sätt – ni vet när man pratar om djupverkande återfuktning, det är alltså när det inte bara lägger sig på ytan utan faktiskt tar sig ned en liten bit, och this is it!

Som om detta inte vore nog har vi även Sodium Hyaluronic Crosspolymer, och nu börjar det bli lite väl tekniskt för mig, men tydligen kan denna ta sig runt på ett annat sätt och bistår med både en djup men även en mer långvarig återfuktning av huden.

Puh! Anyways… för att återgå till produkten jag tänkte tipsa om: The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5. Detta är ett återfuktande serum som innehåller natriumhyaluronat (djupverkande) och Sodium Hyaluronic Crosspolymer (djupverkande och långvarig) och vet ni en sak? Detta serum är ett jäkla kap! Jag skojar inte ens, serum som är så här härliga brukar kunna braka loss på över 600 kronor, lätt, men denna? Dryga 65 kronor! Nej, det är inte första april idag, det är bara det bästa budgettipset jag någonsin kommer kunna ge er (har jag en känsla av). Mitt enda aber är att den lämnar en något kletig finish, men när jag fortsätter med min hudvårdsrutin (som för min del inte är över när jag lägger på denna, utan jag brukar även gotta på med ytterligare ett serum och fuktkräm), så försvinner det lite klibbiga snabbt från huden. Och till det här priset kan jag leva med det för det återfuktar och får min hud att se en smula yngre ut, och det kan jag ju inte sticka under stolen med att jag gillar. Yngre hud, det är grejer det.

PS. Det finns även hyaluronfillers, alltså injektionsbehandlingar, för den som vill och har råd att gå ännu mer på djupet.

Källor (för jag är faktiskt inte född med kunskap om molekylära storlekar)

Apoteket Hjärtat
Skin City
Paula’s Choice

||||| 6 Gilla! |||||

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Tove N April 28, 2017 at 8:23 pm

    Fantastiskt! Tänker beställa detta. En fråga dock: var hittar du det för 65 spänn?

  • Reply Tove N May 6, 2017 at 2:07 pm

    Tack <3

  • Leave a Reply