Bjootis favoriter

100 skönaste: Beautybloggarna

February 9, 2018

Den 14 maj 2005 sedan fick  Helena en alldeles briljanta idén: hon skulle starta en skönhetsblogg. Den första svenska beautybloggen, LipGloss Bitch, såg dagens ljus. Och precis som att tidningen Daisy Beauty finns med på min lista över 100 skönaste, har beautybloggarna en given plats i denna lista.

Det finns inte många bloggnischar som, fortfarande efter alla dessa år, underskattas och blir fnyst åt så mycket av gemene man och kvinna. Gud, jag blir så provocerad av på hur många ställen och i hur många olika sammanhang, jag hör både kvinnor och män racka ned på och förminska ett intresse för smink och hudvård. Jag ser SÅ många kommentarer i blogginlägg och andra forum där skribenten liksom vill ursäkta sitt intresse, liksom bagatellisera det, eller till och med för att de ens använder smink. Kom igen vaffan?

Sminkbloggandet, upplever jag, är en nisch som av väldigt många ses ned på. Detta trots att skönhetsbranschen omsätter tokmycket pengar varje år, både i Sverige och i världen. Och låt oss inte glömma detta, skönhetsbloggare har många besökare. JÄTTEMÅNGA! På YouTube är det, på det stora hela, skönhetskanalerna som har de allra flesta prenumeranterna, på instagram är det mat, träning och smink som genererar flest likes och följare och skönhetsbloggare har överlag riktigt bra besökarantal och dessutom väldigt lojala följare. Flera skönhetsbloggare har samarbetat med stora märken och släppt produkter under sina namn, några har släppt helt egna märken och rätt många, om man tittar globalt, har gjort karriär med sina bloggar och försörjer sig genom uppdrag som bloggen genererar. ÄNDÅ fnyser så många åt detta att jag banne mig inte blir riktigt klok. Vi snackar om asgrymma och kunniga skribenter och businessladies som folk faktiskt FNYSER ÅT. Fy fan vad jag blir provocerad!

När Bjooti hade som flest besökare låg det på ungefär 20-25000 unika besökare per vecka. Detta var naturligtvis innan jag började flytta runt och innan jag började lägga ned stup i kvarten. Och det är ju bra siffror, men ändå inte ens i närheten av vad stora sminkbloggare som till exempel Linda Hallberg har. Som jag önskar att folk kunde ta sminkbloggarna på större allvar.

Sminkbloggare är troligtvis de trevligaste bloggarna jag någonsin träffat på. Gemenskapen mellan de sminkbloggare som är baserade här i Sverige är helt fantastisk. Dessa kvinnor håller varandra om ryggen, stöttar, uppmuntrar och lyfter varandra på ett sätt som nästan skulle kunna göra mig religiös. Redan i beautybloggandets vagga tyckte jag att vi var riktigt bra på att kommentera hos varandra, ge tummen upp och kramas och hänga. Idag finns det så många fler skönhetsbloggare, men ändå är det som att svepas in i en stor och varm gruppkram då jag möter detta, numera, enorma gäng. Jag älskar fan sminkbloggare och jag är rätt övertygad om att DET egentligen varit det absolut svåraste att släppa taget om sminkbloggandet, jag vill ju liksom träffa dessa kvinnor regelbundet, vilket jag inte gör om jag inte sminkbloggar. Snyft.

Men anledningen till att beautybloggarna har en given plats i denna lista är inte att de är trevliga och underskattade, det är för att de ruvar på en sådan enorm kunskap och är så förbannat kompetenta. De testar sig genom produkt efter produkt, och jag vet att detta i mångas ögon ser ut som den mest angenäma av uppgifter, men ni ska veta att det stundtals kan vara ganska tungt att hålla koll på en bransch som hela tiden växer, släpper nya produkter, släpper produkter som redan finns med reklampitchar som får en luttrad skönhetsbloggare att vilja klösa ut sina ögon för att slippa läsa pressreleasen. De delar med sig av sin kunskap, helt gratis och är alltid redo med tips och tricks när besökare efterlyser sådana bland kommentarerna.

Beautybloggare – vilka hjältar ni är!

Ni vet hur det finns dagar för kanelbullar, chokladbollar och tulpaner? Jag utnämner härmed den 14 maj till beautybloggarnas dag, för det är verkligen den svenska beautybloggarscenens födelsedag när LipGloss Bitch fyller år. Tack Helena för att du är en banbrytare!

Jasmin, jag och Helena

||||| 6 Gilla! |||||

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ia May 14, 2017 at 7:40 pm

  <3

 • Reply Emma P May 15, 2017 at 5:03 pm

  Ett så underbart inlägg och ett så fantastiskt bra initiativ av Helena!❤ Jag håller med dig i allt Katarina, så sjukt frustrerande att skönhet och smink fortfarande är så illa ansett på så många håll. Det är som att man tror att folk bara har en sida och att man måste välja på yta och djup. Skönt att vi skönhetsbloggare vet att man kan vara så mycket mer mångsidig än så:)

 • Reply Annahita May 16, 2017 at 11:55 am

  <3

 • Reply Annahita May 24, 2017 at 7:00 pm

  <3 x en miljon

 • Reply Annahita May 24, 2017 at 7:01 pm

  HAHAH såg att jag redan kommenterat en gång?!?!? för två veckor sen??? jag är ju tappad

  • Reply Katta May 25, 2017 at 9:34 am

   Eller bara sjukt förtjust i inlägget 😀

  Leave a Reply